Sala weselna

Rezerwacja lokalu na wesele to zwykle pierwsza rzecz, jaką załatwiają przyszli Państwo Młodzi. Ilość miejsc, w których wolno w dzisiejszych czasach zaopatrzyć przyjęcie  jest ogromna. Sale tudzież restauracje różnią się ceną oraz jakością usług.

Oto parę podpowiedzi, które pomogą Wam wybrać najlepsze lokalizacja na tę wyjątkową uroczystość.Ceny wynajęcia lokalu na odbiór weselne są niesłychanie różnorodne oraz zależą od momentu wielu czynników, przede wszystkim od czasu szczegółów oferty, jakości usług oraz popularności lokalu. Zanim rozpoczniecie zwiedzanie lokali weselnych, restauracji zaś sal do wynajęcia zastanówcie się jak bardzo osób planujecie zawołać na odbiór tudzież tak dalece chcecie wyłożyć na nie pieniędzy.Warto też dogadać się trend lokalu, jednakowoż ma to stanowić zabytkowe wnętrze z lustrzaną komnatą, stylizowana zajazd jednakowoż nowoczesny knajpa z dyskotekowym oświetleniem.

Dekoracje zaś wariant muzyki również  powinny egzystować dostosowane do wybranego stylu. Sala weselna w średniowiecznym zamku i muzyka techno nieco do siebie nie pasują… Weźcie blisko tym u dołu uwagę przegródka wiekowy zaproszonych gości.Zanim podejmiecie decyzję o rezerwacji wybierzcie się „na zwiady”. Jeśli Waszym celem jest restauracja,odwiedźcie ją w tygodniu na obiad. Zobaczycie podczas gdy obsługa traktuje klienta, kiedy smakują serwowane potrawy, jak bardzo czasu trzeba na nie czekać, gdy duże są porcje i jak dużo kosztują. Zwróćcie też uwagę na ogólną wianek w lokalu (czy na opuszczonych stolikach dalej zostają brudne talerze?)oraz warstwa społeczna toalet natomiast otoczenia budynku.  Jeśli planujecie wydzierżawić nie zważając na sali pokoje hotelowe, też warto je zobaczyć. Na początku całkiem nie musicie przyznawać się, że chcecie zorganizować tu wesele.

Czasem obsługa traktuje inaczej takie sytuacje natomiast grupa społeczna faktyczny pomieszczeńmoże zostać poprzednio Wami ukryty. Może się ze szczętem okazać, że „akurat ten pokój, który Państwo widzieli jest zajęty” zaś dostaniecie gorsze pokoje. Bardzo wart podkreślenia jest także układ pomieszczeń. Najlepiej o ile jest to jedna sala- do tańca a jedzenia. Tak, żeby osoby siedzące blisko stołach mogły obserwować orkiestrę natomiast tańczących.

Osobne sale to kiepski pomysł, równie dwaj sale na różnych poziomach tego samego budynku.Dowiedzcie się azaliż w tym samym czasie nie są planowane inne imprezy w tym samym budynku. W niektórych lokalach dysponujących większą ilością sal takie rzeczy się zdarzają. Warto wówczas zatrzymać w umowie, że życzycie sobie tawerna na wyłączność. Jeśli rezerwujecie jedną z wielu sal w danym lokalu, w umowie powinna znaleźć się informacja która to sala.Szczególnie w lecie ważne jest, żeby bar był klimatyzowany, bądź przynajmniej banalny do wietrzenia- bez przeciągów, ani smrodliwego sąsiedztwa fabryk bądź spalarni śmieci.Większość managerów nieco nie pochwali się takim sąsiedztwem…Warto stąd samemu rozejrzeć się po okolicy.Oprócz samej sali ważne jest też anturaż a lokalizacja. Jak w oddali jest od kościoła/ urzędu? Czy dysponuje parkingiem w celu gości? Czy jest taras bądź podwórze, gdzie goście mogą udać się wypocząć a przewietrzyć się? I azali będą musieli wnosić ze sobą krzesła? Czy znajdzie się miejsce dla osób palących?Jeśli wśród gości będą osoby z małymi dziećmi (wózki) bądź osoby na wózku inwalidzkim, szynk winien mieć odpowiednim zapleczem gwoli nich (podjazdy, pokój do przewijania zaś karmienia niemowląt, toalety gwoli niepełnosprawnych itp.)Na pierwszym spotkaniu z kierownikiem wypytajcie o wszystkie szczegóły (najlepiej wcześniej przygotujcie sobie listę pytań) natomiast koniecznie poproście o szczegółowe wyliczenie kosztu całości i kosztu przypadającego na jednego gościa,z uwzględnieniem kosztów dodatkowych.

Często na pierwszej rozmowie kadra nie wspominają o ukrytych a dodatkowych kosztach. Warto o nie zapytać, skoro zwykle takowe istnieją. Dość popularną doświadczenie jest tzw. “korkowe”, pobierane gdyby nie kupujecie alkoholu na miejscu, niemniej jednak sami go przywozicie. Jest to danina liczona od czasu każdej otwartej butelki, albo nieraz od momentu każdej osoby pijącej.  Jej wysokość bywa różna od kilkudziesięciu groszy nawet do 60 złotych.Wszystkie informacje zapisujcie- będziecie mogli zestawić oferty różnych miejsc natomiast przebrać najlepszą. Gdy już wybierzecie gospoda nie zapomnijcie o podpisaniu umowy zaś pisemnym potwierdzeniu rezerwacji.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s