piece do pizzy

Mimo że część pizzerii w Polsce próbuje się wyróżnić, piekąc pizze w piecach opalanych drewnem, to jednak większość tego typu lokali inwestuje w nowoczesne piece gastronomiczne, oraz dokładniej w niejaki cielesny ich gatunek – konwekcyjno-parowe.Do obróbki termicznej wykorzystują one gorące powietrze oraz parę, która jest rozprowadzona w komorach pieca za sprawą równomiernie rozłożone wentylatory.

Piece do pizzy na ogół zasilane są energią elektryczną, jakkolwiek na rynku dostępne są i modele gazowe. Mogą posiadać jedną lub wiele komór, zależnie od potrzeb lokalu. Półki w komorach są z aluminium, albowiem metal ten dobrze kumuluje ciepło, generowane przez grzałki ukryte pod płytą wykonaną z szamotki. Grzałki te są rozmieszczone poniżej każdą z pólek, tak, iżby cała przedział robocza pieca była ogrzana równomiernie. Są jakkolwiek oraz takie piece do pizzy, które grzałek nie posiadają. Ich rolę spełniają lecz promienniki wytwarzające połysk podczerwone, komory zaś wyłożone są granitem albo bazaltem. Im więcej promienników, tym większą temperaturę wolno wytworzyć.

Górna brzeg to 500 °C tudzież służy do czyszczenia pieców ze zbędnych resztek produktów. Dość popularnymi modelami pieców gastronomicznych w tej branży są piece 3-komorowe, które pozwalają na jednoczesne wypiekanie kilkunastu placków. Wyposażone są w przeszklone drzwi, wykonane w ten sposób, żeby nie zachodziły parą, do tego dochodzi oświetlenie halogenowe, dzięki czemu, pracobiorca widzi co historia się z pizzami wewnątrz. Większość modeli posiada opcję umożliwiającą błyskawiczne nagrzanie pieca. Jest to ogromnie ważne po otwarciu lokalu. Dzięki temu, nie należy na początku tracić energii elektrycznej na wcześniejsze rozgrzanie pieca. Można to zrobić po prostu po otrzymaniu pierwszego zamówienia.Przydatną funkcją jest też rozbudowany timer, który umożliwia na rozkład czasu pieczenia w każdej z komór, obojętnie od czasu siebie.

Cześć modeli ma dodatkowe zawleczka nim utratą ciepła w trakcie otwierania pieca, w postaci grzałek, tuż zbyt drzwiczkami poszczególnych komór.Piece gastronomiczne do pizzy, z jednej strony oszczędzają energię, z drugiej zaś przyspieszają wyrób piekarski pizz. Pozwalają tez na oszczędność miejsca za pośrednictwem opcja umieszczania poszczególnych modułów na sobie.

więcej na: http://cosanostra.krakow.pl/pizzeria.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s