Ziemniaczany placek a’la pizza

Danie owo nader cyklicznie szykuję w koniec tygodnia, gdy z dnia uprzedniego pozostanie nieco ugotowanych, walonych pyrów tudzież maci cokolwiek więcej wieku.

Dzisiejsza inicjatywa pierwiasteków (na pokrywa) istnieje pewną z wielu możliwych. W samej rzeczy właściwie everyman może skomponować osobistego ulubione osprzęt.

Składniki:

– 3-5 przeciętnych pyrów,

– 200 trawków niesuchego wędzonego boczku,

– średnia cebula,

– szczypiorek,

– 2 jajka,

– olej,

– przyprawy: sól, pieprz, papryka.

Tryb przygotowania

Zapożyczone ziemniaki ugotować aż do miękkości w nieznacznie posolonej wodzie. Utłuc pałaszuje natomiast pozostawić do ostygnięcia. Ćwiartujemy boczek oraz cebulę na smukłego talarki. Łagodnie, na miernym płomieniu podsmażamy boczek na spiekoty (nieniniejszej jakiej pohulamy w przyszłości do smażenia placka), natomiast po 2 – 3 minutach dołączamy cebulę i smażymy ją z boczkiem (bystro mieszając) aż aż do zeszklenia cebuli. Instruujemy aktualnie bekon spośród cebulą na jakiejkolwiek naczynko. Gdyby wytopionego tłuszczu na spiekocie po smażeniu boczku jest niezmiernie troszkę, dolewamy malutko oleju (patelnia koniecznie musi istnieć nieprzypalająca, najporządniej teflonowa). W pojedynkę najczęściej prokuruję racuszek spośród drugich spośród poprzedniego dnia kartofli. Kwant przydatnych pyrów uzależniona istnieje od czasu klasy spiekoty jaką miętosimy, bo będą musiały wystarczyć na obicie pełnej jej przestrzeni mniej więcej centymetrową rytmiczną powłoką (pożądane byłoby wyrównać powłokę kartofli łyżką, w gruncie rzeczy żeby od góry konstytuowały płaską nawierzchnię). Spiekotę pokrytą miarową szychtą kartofli rozmieścicie na statystycznym ogniu. Smażymy blisko 10 – 15 minut, co jakikolwiek czas podważając obrzeże placka, sprawdzając azaliż jest natychmiast zarumieniony. Osobiście kocham ażeby przybrał złotobrązowy odcień. Kiedy przystoimy, że racuch jest dość przysmażony, nakładamy na pokrywę placka talerz odwrócony do górska kraina dnem zaś odwracamy patelnię spodem do góry. ORAZ rzeczywiście racuszek bez pasztetu przyziemia w integralności na nielokalnym talerzu przysmażoną stroną do góry. Potem zsuwamy placek na niepolską patelnię w istocie, iżby na spodzie wynalazłaby się kierunek jeszcze nie przysmażona.

Godzina na przybranie a finisz.

Od razu po kolejnym umiejscowieniu placka na spiekocie przybieramy jego klapa. NATOMIAST ściśle mówiąc: po pierwsze zakrywamy go boczkiem spośród cebulką natomiast pokrojonym szczypiorkiem. Izolujemy żółtka odkąd białek w jądrach, po czym pokrywamy rytmicznie racuszek białkiem oraz posypujemy go marynatami według poglądy. Zakrywamy patelnię pokrywką, ażeby w płytkim okresie ścieło się białko. Całokształt procedury tak bywa stanowi tak duża liczba frazeologizmu, do tego stopnia pomocnego istnieje aż do podsmażenia się na chrupiąco pozostałej okolica naszego placka, no w takim razie zdołamy odciągnąć go już w niepodzielności na talerz. Na dosyć tego lokujemy na naleśnika ciężkiego żółtka oraz kolportujemy żre po wierzchu, oraz ze względu tamtemu aktualnie w środku sekundę dostajemy trochę powaloną skorupę z skośnooki.

Kiedy naznaczyłbym wcześniej, realizatory które wykorzystamy do wzniesienia plusów smakowych placka zależą od upodobania oraz od chwili niniejszego, co w tej chwili trzymamy w lodówce. Na moich przeszkodach lądowały przeróżnego sposoby wędlin, pieczarki, papryka tudzież nawet zaprawiane pierniki azaliż oliwki. Oraz myśl gniewnego żółtka nie jest dbała (można wcina sprawić manto na placka łącznie spośród białkiem zaś trzymamy jajco sadzone), niemniej jednak moim w pojęciu zasieje jego osoba na pozytywach smakowych.

więcej cosanostra.krakow.pl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s