Kuchanie włoska w Polsce

Kuchnia włoska jest nam znana od momentu wielu lat, acz azaliż naprawdę wiemy o niej tyle, w jakim stopniu myślimy, że wiemy?

Prawdziwy Włoch raczej pokręciłby nosem, gdyby dowiedział się, w który tryb większość z nas przygotowuje pizzę ewentualnie makaron.Zapominamy także o wielu innych kwestiach związanych z potrawami pochodzącymi ze słonecznej Italii. Przede wszystkim, przeważnie wykorzystujemy własne przepisy kulinarne, opracowywane przy użyciu polskich kucharzy albo uzyskane za pomocą przypadkowe osoby drogą eksperymentów. A Włosi najbardziej cenią sobie tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie.

W Polsce możemy znaleźć przepisy na pizzę każdego typu. Pojawia się ta na cienkim, średnim oraz grubym cieście, robiona przy użyciu drożdży lub proszku do pieczenia, chrupiąca a puszysta bądź miękka po bokach i zwarta wewnątrz. A jaka powinna znajdować się prawdziwa, włoska pizza? Jej ciasto musi stanowić drożdżowe, cienkie tudzież smarowane tradycyjnym sosem pomidorowym, koniecznie posypany parmezanem. Nie wolno też posługiwać się niczego „na pizzę”.Prawdziwa kuchnia włoska nakazuje, ażeby pizza była smakiem samym w sobie, bez dodatku sosów na wierzch, zaś tym bardziej, bez ketchupu. Jeśli chodzi o makaron, to konieczne jest, żeby był płeć brzydka twardszy, niż ten spotykany w Polsce. Kuchnia Italii dopuszcza jedynie spaghetti z makaronu al dente.

Poza tym, w celu typowego Włocha bardzo ważne są dobre kawiarnie, i w nich prawdziwe, mocne espresso (to w tej chwili przedmiot wiadoma na całym świecie: włoskie espresso jest najlepsze!). Co ciekawe, Włosi są też zaskoczeni naszymi zwyczajami związanymi z piciem cappuccino. Pije się je max. do godziny 11:00, tudzież w życiu później. Ewentualnie, wolno wytrąbić je na podwieczorek do kruchego ciastka, aliści zdecydowanie lepiej jest sięgać po nie, nie później, niż w pobliżu drugim, słodkim śniadaniu. Także polskie przepisy na tiramisu nie oddają esencji tego deseru. Ponadto, Polacy notorycznie używają oleju zamiast oliwy z oliwek, czego Włosi nie mogliby zrozumieć tak, jak i tego, że nasi kucharze wielokrotnie zastępują parmezan jakimkolwiek innym serem. Jednym słowem: sztuka kulinarna włoska jest po prostu niepowtarzalna.

 

zobacz na: http://ziemianska.pl/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s